Prof. Dr. Ali Erbaş'a Açılan Davada Mahkeme Karar Verdi !
#1
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ hakkında geçtiğimiz günlerde okuduğu cuma hutbesinden dolayı İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi tarafından dava açılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından ilgili dava sonucuna ilişkin karar verildi. 
 
Şikayetçi : İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi adına Şube Başkanı FATİN KANAT 
Şikayet Edilen Ali ERBAŞ - Diyanet İşleri Başkanı
Şikayet Konusu : Nefret ve Ayrımcılık , Halkı kin ve Düşmanlığa Tahrik ve Aşağılama 
 
İHBAR DOSYASI EVRAĞI İNCELENDİ
 
Soruşturma evrağı detayları aşağıda olduğu şekilde mahkemeye sunulmuştu . Mahkeme tarafından verilen karar metni ise şu şekilde oldu. 
Hutbede islamiyetin öngördüğü kurallar ve yasaklardan birçoğuna yer almasına ve müslümanların tüm kötülüklere karşı dikkatli olmalarının , mücadele etmelerinin gerektiği anlatılmasına karşılık , şikayet dilekçesinde sadece cinsel konulara dair uyarıların şikayet konusu yapıldğı görülmektedir.
Yukarıda belirliten kanun maddeleri ile diğer mevzuat dikkate alındığında , Diyanet İşleri Başkanının bir Cuma Hutbesinde islamiyetin emir ve yasaklarından bahsetmesi , Kanunun emri ve görevinin gereği olması nedeniyle , bunun tersine davranması beklenemez.Bu mahiyetteki  tavsiye ve telkinlerin ise , Kanunların suç saydığı " Nefret ve Ayrımcılık , Halkı kin ve Düşmanlığa Tahrik ve Aşağılama" suçları oluşturması  hukuka , akla ve mantığa da  aykırıdır.
5271 sayılı Ceza Mahkemesi kanunun 158/6 maddesine göre ; İhbar ve şikâyet konusu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapılmasını gerektirmeksizin açıkça anlaşılması veya ihbar ve şikâyetin soyut ve genel nitelikte olması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilir. Bu durumda şikâyet edilen kişiye şüpheli sıfatı verilemez. Soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar, varsa ihbarda bulunana veya şikâyetçiye bildirilir ve bu karara karşı 173 üncü maddedeki usule göre itiraz edilebilir. 
Açıklanan nedenlerle , şikayet konusu olay  ve kişiler hakkında SORUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA karar verildi.
 
 
[Resim: MAHKEME-DAVA-SONUCU-1.jpg] [Resim: MAHKEME-DAVA-SONUCU-2.jpg] [Resim: MAHKEME-DAVA-SONUCU-3.jpg]
  


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi